Glade rocktoner

Glade rocktoner

Nærvær, stærke følelser og glade rocktoner

Det gjaldt om at slippe de triste tanker og følelser og give sig hen til de glade rocktoner på Akisuanerit Festivalens anden og sidste dag.

 

Af Thora Monrad Hansen

 

De populære søskendepar Adam & Kimmernaq Kjeldsen fik hurtigt folk op ad stolene, da de fik deres special guests, sangerinderne Nina Kreutzmann Jørgensen og Pilu Noahsen, op på scenen.

-Anaana maaniinngilaq! Råber landets darling, Kimmernaq, ud til publikum, der svarer tilbage med det samme.

Det er et populært nummer, som Hans-Ole Amossen har skrevet til sit musikalske projekt, Da Bartali Crew, og som pigerne er en del af. Dét band er i øvrigt af Grønland nomineret til dette års Nordisk Råds Musikpris, der skal overrækkes i Stockholm i slutningen af denne måned.

Dermed er der lagt op til fest på Akisuanerit Festivalens anden og sidste dag i Katuaqs Foyer.

Annonce

Musik samler folk, uanset alder og baggrund. Alting går op i en højere enhed. Følelser bliver smukt fortalt af kunstnerne, som publikum tager til sig som deres egne. Det samme gælder sangen “Ingerlaliinnaleqaagut”, som oprindeligt var skrevet til en grønlandsk gyserfilm.

-Uummatiga ulikkaariartormat, kissarneq tunginnut supoorpara, synger den ene af forsangerne i Nanook, Frederik K. Elsner, under det røde skær på scenen.

Den 1200 mands store publikum synger med. Bandet er et af de største musikalske fænomener i grønlandsk populærmusik og er hyppige gæster i udlandet til forskellige arrangementer. Deres melankolske tekster om natur, klima og kærlighed samt enkle og iøjefaldende melodier har gjort dem til ambassadører af landet.

-Timmissat taartut sumut minniarpisi, synger hans bror, Christian K. Elsner og på et splitsekund synger, hopper og danser alle i foyeren.

Og er der en, som også kan samle alle, så er det vores allesammens Julie Berthelsen. Hun startede i sin tid med at synge på grønlandsk med ungdomsbandet Sarsuasut og i kor i blandt andet sin fars band, SUME. Sidenhen deltog hun i en dansk sangkonkurrence og blev nummer to, det var dengang hun studerende medicin i Århus. Hun bor til daglig i Danmark og lever af sin musik i dag, hvor hun synger mest på engelsk.

-Neriunnerli pigaarput, nukittorsaatigisigu, synger hun.

Til denne aften havde hun samlet en række erfarne grønlandske musikere. Intet mindre end talentet, Glenn Møller, brillerede med sit eminente og poetiske klaverspil og akkompagnerede hende. Men også hendes engelske sang “Every little part of me”, som hun sang til den tidligere sangkonkurrence i Danmark vandt publikums hjerter med det samme. Folk samlede sig foran hende og sang med. Samhørighed, når det er bedst!

Årets internationale navn til Akisunerit Festival blev den 31-årige danske sangerinde, MØ, som spiller indiepop. Hun har vundet et hav af musikpriser og har over en milliards streams verden over.

-Jeg er kommet kun for MØ. Det er helt vildt, at det er lykkedes at få hende herop og at jeg får mulighed for at opleve hende herhjemme, siger en glad pige på 22 år.

– Under the bad, bad moon tonight. Or baby, is it just me? Or is it something in the air we breathe? ‘Cause I’m feeling dizzy, dizzy, ah, synger hun.

Det er en sang, som alle vist kan relatere sig til, da den handler om, at der er perioder i livet, hvor man i frustration og tristhed ikke ved, hvad man skal gøre af sig selv. Med den medrivende og energiske udstråling som hun har, fik hun overbevist sine fans og tager dem ud på en musikalsk rejse.

Alle kunne glade fortsætte deres fest i nattelivet eller tage hjem med opløftet pande, da koncerterne sluttede i Katuaq. Sindet er fyldt godt op med åndeligt føde, indtil næste års Akisuanerit Festval!

Annonce