KAROLAS LANGE ENDELØSE REJSE

KAROLAS LANGE ENDELØSE REJSE

Efter Karola Arqe fra Ittoqqortoormiit fik konstateret lungekræft, er det med jævne mellemrum blevet nødvendigt at rejse til Nuuk for at få behandling.

En tur, der kræver, at hun til tider må rejse alene til udlandet.

 

Af MLPK

 

Ittoqqortoormiit er en afsidesliggende by i Nordøstgrønland – omtrent på samme nordlige breddegrad som Uummannaq.

Da årstiden i fjor slår over i det kolde i Ittoqqortoormiit, tager Karola Arqe til læge med smerter i maven, men bliver sendt hjem. Efter adskillige lægebesøg finder man ud af, at hun har lungekræft. Således begynder Karola Arqes endeløse rejse, og de mange flyveture.

 

Ud af Grønland

Annonce

 

Måden trafiksystemet er organiseret på i Grønland, kan være meget omstændeligt, og dette kender Karola Arqe alt til.

Efter kræftdiagnosen, og efter operationen i Danmark, begynder hun at rejse til Nuuk for at modtage kemobehandling. Hun er nødt til at rejse den lange vej, selvom kemobehandlingen tapper hende for alle kræfter.
Fra Ittoqqortoormiit rejser hun via Nerlerit Inaat til Island, hvor hun først efter nogle dage kan stige ombord flyvemaskinen til Nuuk.

 

– Når jeg får kemobehandling, bliver jeg helt afkræftet. Når jeg rejser fra Ittoqqortoormiit til Island, er der ikke nogen til at tage sig af mig, selvom jeg er svag og afkræftet. Ved rent lykketræf fulgtes jeg engang med min svigersøn, men han blev nødt til at forlade mig, da hans rejse gik et andet sted hen.Når jeg går bare lidt, bliver jeg meget træt, siger Karola Arqe.

 

 

Kan ikke tale engelsk

 

Efter ankomsten til Island, og efter hendes svigersøns afgang, bliver hendes muligheder for at kommunikere betydeligt dårligere.

Mange islændinge taler ikke dansk, og hvis du ikke taler islandsk, foregår kommunikationen på engelsk. Det er et problem for Karola Arqe, som kun kan en anelse dansk, og som hverken kan tale islandsk eller engelsk.

 

– Dengang var der heldigvis en grønlandsk kvinde, som havde været på kursus, som kunne støtte mig, når jeg gik. Jeg havde jo ikke nogen til at passe på mig. Min ene fod var slap, og selvom jeg flere gange har henvendt mig på grund af mit behov for hjælp, rejser jeg altid alene, fortæller Karola Arqe.

Forholdene bliver endnu mere anstrengende for Karola Arqe, når flyvemaskinen til Grønland bliver udsat, for det betyder, at  hun må overnatte i Island, nogle gange i  flere dage.

 

Karola Arqe.

 

Flere årlige rejser

Oveni i de bekymringer, der naturligvis følger, når man har en alvorlig sygdom, må Karola Arqe også døje med at tage på de lange rejser.

 

– Når man har sådan en sygdom, er det alt for besværligt at rejse via Island, og det er ikke sjovt at være så mange dage om at komme frem; også uden ledsager, siger Karola Arqe.

Hun nævner også, at man i Ittoqqortoormiit kun får udleveret smertestillende, hvis man har problemer med tænderne, da der ikke er en tandklinik i Ittoqqortoormiit.

 

– Heldigvis har jeg fået godt med hjælp på Dronning Ingrids hospital i Nuuk. Det er jeg taknemmelig for, siger Karola Arqe.

 

 

Oplysninger

Karola Arqe er født i 1960, og er hjemmegående førtidspensionist. Til daglig er hun glad for at sy skindbroderi, strikke, hækle og lave perlearbejde. Hun har to døtre og otte børnebørn.

 

 

 

 

Annonce