Samer og Grønlændere har noget til fælles

Samer og Grønlændere har noget til fælles

Vi har mange ting man kan samligne med. Flere forskellige ord på samisk og grønlandsk er det samme ord, med samme meninger:

Anoraaq – Anorak,

Kamiit – Gampat (kamikker)

Mannik – Mannuk (æg)

Uatsi (vent senere)

Apisseq – Pisseq (isbjørnehi).

 

Af: Inga Hansen, freelance journalist.

 

Annonce

Der er lang distance mellem Sapmi og Grønland. På Grønland har vi Ajaajaa og på Sapmi har man joik.
I Grønland er der kæle-viser som kan minde om joik. Joik på filmen Sami-blod minder om ajaaja sang fra Grønland. I 1970èrne på Grønland så man også tv-udsendelser Ante, som vi børn syntes at det er meget interessant at se et land, der også har sne, og at man stod på ski. Vi fulgte tv-serien og var meget interesset. Så som Grønlænder at komme til Kautokeino kan jeg genkende skolens bygninger, for det har jeg set igennem tv, når vi så Ante børne udsendelser. Jeg kan også huske da Ante flygtede fra kollegiet, også da han på episk måde løb på langrend. Selvom vi boede isoleret i en ø, kunne vi følge tv-udsendelser fra den store verden. Og i 70-erne da der  var International  Melodi Grandprix, så var der en Samer der var med på konkurrencen, og stadigvæk idag, kan vi synge: Hejolålælå Sami Etnan/Ednan. Vi har ikke lært om Samerne på skolen, men så i slutningen af 70èrne kunne man høre om Alta Dam demonstrationen når man lyttede til radio avisen. Da unge teater skuespillere fra Tukaq kom tilbage fra deres tur til Sapmi, var vi fascinerede af deres tøj, især kero støvler og lange anorak´s – kolt lignende anorakker. Deres sang: Nuanneq Niperput-Dejligt med vores lyd, der også har joik, blev en landeplage. Alle grønlænderne kan synge den sang idag, og er på en af sangbøgerne. En af det mest ældste sange i ( foruden Ajaaja´s) er en sang om Ravdna- Ole Nilsen Ravna, der sammen Samuel Balto, der krydsede Indlandsisen sammen med Fridjof Nansen. Engang jeg var til kursus for oprindelige folks journalister, på FN i New York, sang jeg sammen med en kollega fra Grønland, om Ravdna utoqannguaq-Ravdna en sød gamle mand, sagde en kursus deltager fra Sapmi: Det er men tip olde far, og han sang den melodi eller joik på Samisk. Sikken en sammentræf på New Yorks myldre gader. Den er i vores sang bog, og den sang kender også alle grønlændere. Så i over 150 år, har Grønlænderne sunget hejolælålælå. Danmark har haft Norge og Grønland som kolonier, og Danmark har efterladt nogen “værktøj” som Samer og Grønlændere bruger idag, for Samer og Grønlændere deler stol, på FN´s oprindelige Folks  Forum når der er Permanent Forum. Jeg som studerende på Allaskuvlan-Sami Unversitet  lærer noget fra Samerne. Og det kan være rørende nogen gange. For på Allaskuvlen har man også noget fra orindelig folks perspektiv. Og når jeg læser bøger fra Kompetancecenteret for urfolks rettigheter Galdu, som er i forbindelse med  min studie læste om Samernes skolegang,

så reflekterer jeg vores levemåde på Grønland. På Grønland bruger vi fanger sproget, og da jeg læste om Samernes skolegang fra 1850-1980, læste jeg om at Samernes sprog er baseret på rensdyr avlernes sprog, der fældede jeg tårer, for nu kan jeg samligne et andet land og kultur med Grønland. For i vores medier, samligner vi grønlandske kultur med Danmark. Nu hvor jeg bor på Kaitokeino, hvor næsten alle snakker Samisk, er ligesom Qaqortoq, på Syd Grønand, hvor jeg kommer fra, men jeg har boet mange år I Nuuk, hvor jeg tog uddannelse og arbejdede som journalist, på Grønlands TV-avis. Vi fra Grønlands TV avis, har samarbejdet med med NRK-Sami TV og andre oprindelige folks tv. På Grønland kan vi se udsendelser fra forskellige tv-kanaler. Når man bragte nogen på Qanorooq om Samer og Canadiske indianere, så kunne tv-seere reagere på meget positiv måde. Grønlændere er meget intresseret i andre lande, men man ser mere til tv udsendelser som er fra Danmark. Og Grønlands TV er I Nuuk, og det er dyrt at tage til andre steder, godt nok idag er der andre muligheder som skype. Men nyhederne er mere fra Nuuk, der er kun en tv regional station, den er i Qaqortoq.
Der er en fra Syd Grønland, der har gået på rendrift skolen på Kautokeino (Ole Kristiansen), som barn har jeg set ham, have bælte med hængende kniv på siden af ham. Da jeg kom til Cirkel K ( Tank Statio på Kautokeinon) for første gang, så jeg mænd med sådanne bælter, der mindes jeg om, det hvad jeg har set som barn. ansatte med deres Samisk tradionelle bæte med kop eller kniv hængene fra bæltet, ligesom man gjorde på Aasivik somstævner engang.

 

Folk fra Sapmi-Samiland bruger meget deres traditionel tøj på, Kofte anoraaq med bælte, og på Halsen sølv Risku-Broche. Øre ringe af sølv, Kero Støver (Samisk Støvler).

 

 

 

 

En gang on måneden på Allaskuvland, kan der være meddelse, imorge skal vi have voes kofte på, så kommer de studernede og d de aældere ansatte med

 

traditional tøj på, og de ældre har altid kofte på, uanset vitner eller sommer. Sådan er deres tradition eller noget de har fra deres forfædre.

 

En gang mellem er der også sang eftermiddage på Allaskuvla, så dem der kan synge Joik, Samisk tradional ajaaja lignende synge måde, hvor man synger til dem de holder af, som minder om kælevise fra Grønland. Man vil bevare Sami kultur, at man føler det i hverdagen. På Universitetet kan man også lære nogen om ders husfild- duodji, og man kan blive masters i deres hånd arbejde eller tage phD. Samerne i Finnland, Rusland, Sverige og Nord Norge kan snakke med hianden med deres sprog, men syd Sami fra Nord Sverige skulle være vanskelig at forstår når man er fra Nord Norge. Med deres tradionel kofte kan man se hvor Samerne kommer fra.

 

Jeg var til påske koncert i flere dage, hvor der var grandprix i joik, etnisk grandprix ( oprindelige folk fra forskellige verdensdele som deltagere), kendte joikere der sang, og kæmpe koncert med Sami berømtheder, som Sofie Jannok, en ung sanger der rejser i hele verden for at synge, der er lige så berømt som Mari Boine, havde alle der kom til konert deres traditionelle tøj på. I Grønland bruger vi smykker af hvolros tand osv, men hos Sami er det sølv, så den aften var der nærmest bling bling af kæmpe sølv smykker.

 

Når der er Bryllup kan der være 1500 gæster. Helt tilfældeig snakkede jeg ned en der skulle være kok før brylluppet var har i gang med at forberede sig til 1500 gæster, og deres nærmeste familie kom den dag de har bryllup, og næste dag kom venner fra byen. Det kan være op ti 20 rensdyr man laver som middag til gæsterne. Alle de inviterede havde også kofte på.

 

Når Samerne er sammen skal en person ikke rose sig selv, en anden person skal rose en person, man skal ikke snakke så meget postiv om sig selv, for når boer med kun 3000 beboere skal man respektere forfædrenes være måde og deres skik.

 

Det vi har tilfælles med Sami´s er at de elsker at fortælle skræmmende historier. Det har også Inuallarikkat histore ligesom os, det er om bitte små folk, og i følge samer eksisterer Inuarallikkat også idag.

Annonce